benches, autumn, park-560435.jpg

Dit is essentieel aan een prettig park

Elke woonplaats heeft baat bij een prettig park voor de bewoners en toeristen om samen te komen. Naar buiten gaan is goed voor de gezondheid en een gezonde gemeente is natuurlijk erg belangrijk. Een goed park heeft echter wel een aantal noodzakelijkheden die ervoor zorgen dat mensen er graag naartoe gaan. In dit artikel staan alle onderdelen van een goed park die niet over het hoofd gezien kunnen worden.

De bloemetjes en de bijtjes buiten huis

Aangezien veel mensen geen tuin hebben of enkel tegels in de tuin hebben, is een park vooral belangrijk voor de groenvoorziening. Dit maakt de woonplaats een stuk aantrekkelijker. Mensen leggen zich er al sneller bij neer dat ze geen tuin hebben als er een mooi park in de buurt is. Groenvoorziening draagt bij aan de mentale gezondheid van de bewoners en bezoekers. Ook is het beter voor het milieu als genoeg dieren en planten ruimte krijgen om te floreren, waardoor de diversiteit in de natuur kan toenemen. Bied dus een grote verscheidenheid aan boom- en plantensoorten, waar ook rekening wordt gehouden met mooie bloembedden op stukken waar mensen niet horen te zitten.

Een veelzijdigheid aan activiteiten

Een park is de perfecte locatie om lekker met vrienden te zitten, maar ook om te hardlopen of met een sportgroep samen oefeningen te doen. Het is dus belangrijk dat de paden in het park genoeg kunnen dragen, omdat er veel mensen overheen zullen lopen en fietsen. Daarom kan halfverharding in tuin en grasvelden een goede oplossing zijn. Halfverharding heeft genoeg draagkracht om zelfs kleine motorvoertuigen aan te kunnen en lopen prettiger dan zandpaden voor mensen met kinderwagens. Ook is halfverharding goed voor het doorlaten en afvoeren van regenwater, waardoor er weinig plasvorming ontstaat en het pad dus prettiger bewandelbaar blijft. Halfverharding ziet er natuurlijk uit en is dus de perfecte middenweg tussen een zand/schelppad en betegeling.

Prettige rust en regelmaat

Wat ook zeker niet over het hoofd gezien mag worden in een goed park, zijn zitplekken, prullenbakken en verlichting. Hoewel prullenbakken misschien niet zo mooi ogen, zijn ze essentieel om een park zo netjes mogelijk te houden. De natuur ingaan en vervolgens worden blootgesteld aan menselijke vervuiling brengt meteen een domper, dus zorg ervoor dat mensen niet te ver hoeven te lopen naar een prullenbak. Zitplekken kunnen bankjes zijn, maar een goed stuk grasveld is ook perfect voor jongeren die met hun vrienden samenkomen. Lage muurtjes kunnen ook een mooie zitplek vormen. Zorg ervoor dat mensen zich welkom voelen in het park door ze genoeg ruimte te bieden om uit te rusten. Verlichting draagt bij aan de veiligheid van de bezoekers, al helemaal op warme zomeravonden blijven mensen tot laat in parken en wil je dat alles en iedereen goed zichtbaar blijft. Hoewel overdaad soms schaadt, is dat bij al deze onderdelen zeker niet aan de orde. Een goed park heeft genoeg goede voorzieningen, hier kan vervolgens op worden voortgebouwd met extra’s die het park uniek maken. En zo ontstaat er een prachtig park voor iedereen om van te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *